GAIA

Particuliere woningen – 2020


Ontwerp van een duurzaam en flexibel gebouw volgens de principes van Biophilic Design

Wanneer het gebouw vanaf de straat bekeken wordt, zal de interactie tussen gebouw en natuur meteen zichtbaar zijn. Voorbijgangers die naar de voorgevel kijken zullen zien dat de grens tussen natuur en gebouw zacht is en de aandacht meer focussen op het groen dan op het gebouw. De voorzijde van het gebouw laat de kracht van de natuur zien doordat de traditionele gebouwvorm ‘open is gebroken’ en het groen door het gebouw heen omhoog is gegroeid, zoals asfalt dat door een ogenschijnlijk fragiele groene stengel wordt opengebroken.

Er wordt gekozen voor een houtskeletbouwconstructie met natuurlijk isolatiemateriaal zoals Isovlas. Eventueel zal een deel van de materialen van de bestaande schuur worden hergebruikt en zal de kelder worden gebruikt voor de situering van de technische installaties. Door gebruik te maken van natuurlijke materialen uit de omgeving wordt ervoor gezorgd dat het gebouw als vanzelfsprekend thuishoort op de locatie en worden energiekosten door transport zoveel mogelijk beperkt.